Banca Centrală Europeană (BCE) avertizează băncile din Uniunea Europeană că ar putea fi nevoite să mobilizeze capital suplimentar dacă au lichidități insuficiente pentru gestionarea riscurilor din sectorul imobiliar comercial.
Banca Centrală Europeană a început să acorde atenție sporită riscurilor asociate crizei imobiliare și a transmis avertismente în discuțiile private cu grupurile de creditare, afirmă oficiali din cadrul instituției de la Frankfurt, citați de grupul media Bloomberg.
BCE a anunțat deja public că evaluează cu prioritate lipsurile băncilor din zona euro și din întreaga Uniune Europeană, în contextul problemelor de pe piețele imobiliare, afectate de scăderea cererii pentru clădiri de birouri și spații comerciale.
În ultimele luni, BCE le-a cerut băncilor europene să furnizeze garanții suplimentare, iar capitalul necesar ar putea continua să fie suplimentat, pe fondul riscurilor tot mai mari de contagiere financiară.
BCE vrea să se asigure că băncile efectuează ”analize ale creditelor acordate”, în special în contextul modificării dobânzilor. Băncile au reacționat ”lent” în evaluarea creditelor acordate dezvoltatorilor imobiliari, a declarat recent Elizabeth McCaul, membră a Comitetului de Supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene.
În ultimele luni, problemele sectorului imobiliar comercial din Statele Unite, care au afectat deja bănci din New York și Japonia, s-au transmis în Europa, generând temeri privind o contagiere extinsă.
Grupul bancar New York Community Bancorp (NYCB) a raportat pierderi de 185 de milioane de dolari asociate unor credite imobiliare și a plasat garanții de 500 de milioane de dolari pentru a acoperi alte potențiale pierderi. La rândul său, compania japoneză Aozora Bank și firma germană de investiții Deutsche Bank au emis avertismente legate de riscurile expunerilor pe piața imobiliară din SUA. Grupul Deutsche Pfandbriefbank AG a anunțat miercuri că a suplimentat garanțiile din cauza ”persistenței vulnerabilităților pe piețele imobiliare”.
Creditorii mobilizează din ce în ce mai multe garanții pentru protejarea împrumuturilor acordate proprietarilor de locuințe și dezvoltatorilor imobiliari. Au fost raportate tot mai multe credite neperformante, cauzate de erodarea valorii imobilelor din întreaga lume pe fondul majorării dobânzilor. Imobilele de birouri din SUA sunt afectate puternic de ritmul lent al reluării activităților de lucru în regim normal după pandemie.
Citește și: